Listopad je měsíc zelí

Sychravé a chladné počasí na nás udeřilo v plné síle. To nevyžaduje jen změnu šatníku, ale také našich stravovacích návyků. Ke slovu by ale neměla přijít jen jablka, nebo obligátní dýně, ale ideálně i chutné a vysoce výživné zelí. Co s ním si povíme právě v dnešním článku. 

Zelí se u většiny lidí netěší příliš velké oblibě. Nejspíš proto, že ho máme ještě v živé paměti ze školních jídelen. Možná ale stojí za to se trochu zamyslet a přistoupit k jeho přípravě trochu jiným způsobem. Byla by totiž škoda se vědomě ochudit o tak bohatý zdroj vitamínů (vitamín C, vitamín B6, vitamín K) a minerálních látek (mangan, vápník, draslík, hořčík…), který má vliv jak na lidskou obranyschopnost, tak na zdraví našeho srdce a trávení. 

3 tipy na chutné recepty ze zelí 

Zelný salát s jablky  

Budete potřebovat: 

  • ½ červeného zelí 
  • Sůl, pepř 
  • 1 menší jablko 
  • ½ hrnku krájené jarní cibulky 
  • ½ hrnku majonézy 
  • ¼ hrnku medu 
  • 3 lžíce Dijonské hořčice 
  • 1 limetku 
  • 1 lžičku máku 
  • Hrst opražených pekanových ořechů 

Nejprve nakrájejte zelí na menší nudličky, vložte ho do cedníku a trochu ho posolte. Měla by z něj vytéct přebytečná tekutina, která by mohla ovlivnit salátovou zálivku. Takto nechte zelí vypotit po dobu 1 hodiny (cedník dáte nad misku a vodu z něj posléze vylijete do dřezu). Do misky dejte vykapané zelí a přidejte k němu na jemno nakrájené jablko. Nezapomeňte ani na nakrájenou jarní cibulku. 

Celý salát přelijte zálivkou z majonézy, medu, Dijonské hořčice, máku a limetky. Podle potřeby ji opepřete a osolte. Pekanové ořechy přidejte až těsně před podáváním. 

Lahodné vepřové se zelím 

Budete potřebovat: 

  • ½ hrnku kuřecího vývaru 
  • 1 lžíci javorového sirupu 
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice 
  • 1 lžíci Dijonské hořčice 
  • 1 lžíci sójové omáčky 
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 450 g vepřového bez kosti 
  • 1 a ½ lžíce oleje 
  • ½ cibule 
  • 280 g zelí 
  • 1 sladší jablko 
  • Sůl, pepř 
  • Rýži 

Nejprve si připravte marinádu, kterou uděláte z kuřecího vývaru, javorového sirupu, hrubozrnné hořčice, Dijonské hořčice, sójové omáčky, kukuřičného škrobu a soli. Dvě lžíce omáčky si odložte do samostatné místy stranou. 

Omyté maso nakrájejte na kostky, nebo na tenčí nudličky a ponořte ho do dvou odložených lžic omáčky. Nyní vezměte pánev, nalijte do ní olej a začněte na ní maso pomalu opékat, dokud nezačne chytat lehce hnědou barvu. Maso vyndejte na talíř a do pánve dejte cibuli se zelím. Vše ochuťte solí a pepřem a restujte po dobu několika minut. (Cca 4.) Poté do zelí dejte nakrájené jablko a posléze i maso s veškerou zbývající marinádou. Jakmile bude maso dostatečně tepelně upravené, podávejte ho s uvařenou rýží. 

Zelné chipsy 

Budete potřebovat: 

  • 1 hlávku zelí 
  • ¼ hrnku strouhaného parmezánu 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • Sůl, pepř 

Očištěné zelí natrhejte na větší kousky, které potřete trochou oleje a zasypete je hojnou vrstvou nastrouhaného sýra. Každý kousek nezapomeňte osolit a opepřit. Než budete s touto prací hotová, předehřejte si troubu na 120 °C.  

Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vyndejte z ní všechny plechy ven a zelí umístěte na kovový rošt. (Jeden plech může být pod zelím, aby vám sýr neodkapával do spodní části trouby.) Zelí pečte po dobu 30-40 minut. Pro jistotu ho průběžně kontrolujte, aby nedošlo k nějaké nežádoucí nehodě. 

Máte nějaký vlastní osvědčený recept, ve kterém je hlavní hvězdou zelí? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů. 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *