Aktualizováno redakcí 5. 11. 2019
Sychravé a chladné počasí na nás udeřilo v plné síle. To nevyžaduje jen změnu šatníku, ale také našich stravovacích návyků. Ke slovu by ale neměla přijít jen jablka, nebo obligátní dýně, ale ideálně i chutné a vysoce výživné zelí. Co s ním si povíme právě v dnešním článku.
Zelí se u většiny lidí netěší příliš velké oblibě. Nejspíš proto, že ho máme ještě v živé paměti ze školních jídelen. Možná ale stojí za to se trochu zamyslet a přistoupit k jeho přípravě trochu jiným způsobem. Byla by totiž škoda se vědomě ochudit o tak bohatý zdroj vitamínů (vitamín C, vitamín B6, vitamín K) a minerálních látek (mangan, vápník, draslík, hořčík…), který má vliv jak na lidskou obranyschopnost, tak na zdraví našeho srdce a trávení.
3 tipy na chutné recepty ze zelí
Zelný salát s jablky
Budete potřebovat:
- ½ červeného zelí
- Sůl, pepř
- 1 menší jablko
- ½ hrnku krájené jarní cibulky
- ½ hrnku majonézy
- ¼ hrnku medu
- 3 lžíce Dijonské hořčice
- 1 limetku
- 1 lžičku máku
- Hrst opražených pekanových ořechů
Nejprve nakrájejte zelí na menší nudličky, vložte ho do cedníku a trochu ho posolte. Měla by z něj vytéct přebytečná tekutina, která by mohla ovlivnit salátovou zálivku. Takto nechte zelí vypotit po dobu 1 hodiny (cedník dáte nad misku a vodu z něj posléze vylijete do dřezu). Do misky dejte vykapané zelí a přidejte k němu na jemno nakrájené jablko. Nezapomeňte ani na nakrájenou jarní cibulku.
Celý salát přelijte zálivkou z majonézy, medu, Dijonské hořčice, máku a limetky. Podle potřeby ji opepřete a osolte. Pekanové ořechy přidejte až těsně před podáváním.
Lahodné vepřové se zelím
Budete potřebovat:
- ½ hrnku kuřecího vývaru
- 1 lžíci javorového sirupu
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 1 lžíci Dijonské hořčice
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 450 g vepřového bez kosti
- 1 a ½ lžíce oleje
- ½ cibule
- 280 g zelí
- 1 sladší jablko
- Sůl, pepř
- Rýži
Nejprve si připravte marinádu, kterou uděláte z kuřecího vývaru, javorového sirupu, hrubozrnné hořčice, Dijonské hořčice, sójové omáčky, kukuřičného škrobu a soli. Dvě lžíce omáčky si odložte do samostatné místy stranou.
Omyté maso nakrájejte na kostky, nebo na tenčí nudličky a ponořte ho do dvou odložených lžic omáčky. Nyní vezměte pánev, nalijte do ní olej a začněte na ní maso pomalu opékat, dokud nezačne chytat lehce hnědou barvu. Maso vyndejte na talíř a do pánve dejte cibuli se zelím. Vše ochuťte solí a pepřem a restujte po dobu několika minut. (Cca 4.) Poté do zelí dejte nakrájené jablko a posléze i maso s veškerou zbývající marinádou. Jakmile bude maso dostatečně tepelně upravené, podávejte ho s uvařenou rýží.
Zelné chipsy
Budete potřebovat:
- 1 hlávku zelí
- ¼ hrnku strouhaného parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
Očištěné zelí natrhejte na větší kousky, které potřete trochou oleje a zasypete je hojnou vrstvou nastrouhaného sýra. Každý kousek nezapomeňte osolit a opepřit. Než budete s touto prací hotová, předehřejte si troubu na 120 °C.
Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vyndejte z ní všechny plechy ven a zelí umístěte na kovový rošt. (Jeden plech může být pod zelím, aby vám sýr neodkapával do spodní části trouby.) Zelí pečte po dobu 30-40 minut. Pro jistotu ho průběžně kontrolujte, aby nedošlo k nějaké nežádoucí nehodě.
Máte nějaký vlastní osvědčený recept, ve kterém je hlavní hvězdou zelí? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů.