Listopad je měsíc zelí

Aktualizováno redakcí 5. 11. 2019

Sychravé a chladné počasí na nás udeřilo v plné síle. To nevyžaduje jen změnu šatníku, ale také našich stravovacích návyků. Ke slovu by ale neměla přijít jen jablka, nebo obligátní dýně, ale ideálně i chutné a vysoce výživné zelí. Co s ním si povíme právě v dnešním článku. 

Zelí se u většiny lidí netěší příliš velké oblibě. Nejspíš proto, že ho máme ještě v živé paměti ze školních jídelen. Možná ale stojí za to se trochu zamyslet a přistoupit k jeho přípravě trochu jiným způsobem. Byla by totiž škoda se vědomě ochudit o tak bohatý zdroj vitamínů (vitamín C, vitamín B6, vitamín K) a minerálních látek (mangan, vápník, draslík, hořčík…), který má vliv jak na lidskou obranyschopnost, tak na zdraví našeho srdce a trávení. 

3 tipy na chutné recepty ze zelí 

Zelný salát s jablky  

Budete potřebovat: 

  • ½ červeného zelí 
  • Sůl, pepř 
  • 1 menší jablko 
  • ½ hrnku krájené jarní cibulky 
  • ½ hrnku majonézy 
  • ¼ hrnku medu 
  • 3 lžíce Dijonské hořčice 
  • 1 limetku 
  • 1 lžičku máku 
  • Hrst opražených pekanových ořechů 

Nejprve nakrájejte zelí na menší nudličky, vložte ho do cedníku a trochu ho posolte. Měla by z něj vytéct přebytečná tekutina, která by mohla ovlivnit salátovou zálivku. Takto nechte zelí vypotit po dobu 1 hodiny (cedník dáte nad misku a vodu z něj posléze vylijete do dřezu). Do misky dejte vykapané zelí a přidejte k němu na jemno nakrájené jablko. Nezapomeňte ani na nakrájenou jarní cibulku. 

Celý salát přelijte zálivkou z majonézy, medu, Dijonské hořčice, máku a limetky. Podle potřeby ji opepřete a osolte. Pekanové ořechy přidejte až těsně před podáváním. 

Lahodné vepřové se zelím 

Budete potřebovat: 

  • ½ hrnku kuřecího vývaru 
  • 1 lžíci javorového sirupu 
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice 
  • 1 lžíci Dijonské hořčice 
  • 1 lžíci sójové omáčky 
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 450 g vepřového bez kosti 
  • 1 a ½ lžíce oleje 
  • ½ cibule 
  • 280 g zelí 
  • 1 sladší jablko 
  • Sůl, pepř 
  • Rýži 

Nejprve si připravte marinádu, kterou uděláte z kuřecího vývaru, javorového sirupu, hrubozrnné hořčice, Dijonské hořčice, sójové omáčky, kukuřičného škrobu a soli. Dvě lžíce omáčky si odložte do samostatné místy stranou. 

Omyté maso nakrájejte na kostky, nebo na tenčí nudličky a ponořte ho do dvou odložených lžic omáčky. Nyní vezměte pánev, nalijte do ní olej a začněte na ní maso pomalu opékat, dokud nezačne chytat lehce hnědou barvu. Maso vyndejte na talíř a do pánve dejte cibuli se zelím. Vše ochuťte solí a pepřem a restujte po dobu několika minut. (Cca 4.) Poté do zelí dejte nakrájené jablko a posléze i maso s veškerou zbývající marinádou. Jakmile bude maso dostatečně tepelně upravené, podávejte ho s uvařenou rýží. 

Zelné chipsy 

Budete potřebovat: 

  • 1 hlávku zelí 
  • ¼ hrnku strouhaného parmezánu 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • Sůl, pepř 

Očištěné zelí natrhejte na větší kousky, které potřete trochou oleje a zasypete je hojnou vrstvou nastrouhaného sýra. Každý kousek nezapomeňte osolit a opepřit. Než budete s touto prací hotová, předehřejte si troubu na 120 °C.  

Jakmile bude trouba dostatečně rozpálená, vyndejte z ní všechny plechy ven a zelí umístěte na kovový rošt. (Jeden plech může být pod zelím, aby vám sýr neodkapával do spodní části trouby.) Zelí pečte po dobu 30-40 minut. Pro jistotu ho průběžně kontrolujte, aby nedošlo k nějaké nežádoucí nehodě. 

Máte nějaký vlastní osvědčený recept, ve kterém je hlavní hvězdou zelí? Pokud ano, budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *