Recepty na dokonalé vánoční perníčky

Vánoce se kvapem blíží, což znamená, že bychom měly zapracovat na výzdobě a pečení. I když nemáte na přípravu desítek rozličných druhů sladkostí čas, tradice velí mít alespoň perníčky. Kromě toho, že jsou rychlé vám jejich příprava krásně provoní domácnost. Zvlášť, když zkusíte některý z těchto receptů.

Vánoce jsou období klidu, míru a času, který trávíme ve společnosti našich nejbližších. Slavnostní atmosféru podtrhuje vánoční výzdoba s adventním věncem a ozdobeným stromkem a dobré jídlo s pitím. Zatímco dětem lze nalévat teplý čaj, nebo dětské šampaňské s ovocnou příchutí (těm větším třeba i svařený džus), dospělí nepohrdnou svařeným vínem, nebo grogem.

Co se týče jídla, k vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát s řízkem, nebo kaprem a tradiční české cukroví

I když žijeme v uspěchané době, ve které není čas na to si hrát na bohyni domácnosti, najděte si chvilku a upečte si pár lahodných perníčků. 

Tradiční vánoční perníčky

Budete potřebovat: 145 g másla, 150 g hnědého cukru, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 437 g mouky, 1 lžičku prášku do pečení, ½ lžičky soli, 1 lžíci strouhaného zázvoru, 1 lžíci mleté skořice, ½ lžičky perníkového koření

Vezměte dostatečně velkou misku a dejte do ní máslo. To následně vyšlehejte ručním šlehačem (s metličkami na šlehání). Jakmile získá krémovou konzistenci, přidejte k němu hnědý cukr a opět vše rozšlehejte mixérem. Pak do másla přidejte vejce s vanilkovým extraktem a šlehejte po dobu 2 minut. 

V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, zázvor, skořici a perníkové koření. Následně (při pomalé rychlosti) postupně přidávejte suché ingredience do mokrých. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie, nebo do sáčku a dejte ho odpočívat do ledničky. Jakmile je těsto dostatečně uleželé, rozpalte troubu na 180°C. Vyložte plechy pečicím papírem a rozválejte těsto na prkénku, nebo na kuchyňské desce. Vykrajujte tvary, které dejte péct 9-10 minut. (Menší a tenčí cukroví raději průběžně kontrolujte a v případě potřeby ho vytáhněte dřív.) 

Veganské vánoční perníčky

Budete potřebovat: 150 g veganského másla, 120 g hnědého cukru, 100 g zlatého sirupu, 50 g melasy, 3 a ½ lžičky strouhaného zázvoru, 3 a ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky mletého nového koření, ¾ lžičky prášku do pečiva, 380 g mouky

Vezměte rendlík a dejte do něj rozpustit máslo s cukrem a sirupem. Jakmile bude směs dostatečně roztopená, přidejte do ní zázvor, skořici, hřebíček, nové koření a prášek do pečiva. Všechno pořádně promíchejte. Přestaňte až ve chvíli, kdy směs v rendlíku začne mít nadýchanou texturu. Do základu začněte přimíchávat mouku. Následně těsto zabalte do ekologické potravinářské folie (nebo jiné její alternativy) a nechte ho odpočinout v ledničce.

Jakmile je těsto uleželé, rozválejte ho na válu, nebo na pracovní desce. Rozpalte troubu na 180°C a pak perníčky pečte na pečicím papíru po dobu 8-12 minut. Opět platí, že se doba pečení může odvíjet od velikosti a tloušťky perníku.

Zdravé vánoční perníčky

Budete potřebovat: 310 g celozrnné mouky na pečení, 2 lžičky strouhaného zázvoru, 2 lžičky mleté skořice, ¾ lžičky soli, ½ lžičku mletého hřebíčku, ½ lžičky jemně mletého černého pepře, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje, ½ hrnku melasy, ½ hrnku kokosového cukru, 1 vejce

Ve velké míse spojte mouku, zázvor, skořici, sůl, hřebíček, pepř a prášek do pečiva. V jiné misce rozmixujte kokosový olej s kokosovým cukrem a melasou. Nakonec přidejte ještě vajíčko. Poté nalijte mokré ingredience do suchých a pořádně je promíchejte do sebe. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do ledničky.

Předehřejte troubu na 175°C, vyložte plechy pečicím papírem a po vyválení těsta vykrajujte jednotlivé tvary. Pečte 8-11 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce cukroví. 

Zdroje informací

https://sallysbakingaddiction.com/best-gingerbread-cookies/ – Recept (anglicky)

https://domesticgothess.com/blog/2019/12/19/vegan-gingerbread-cookies/ – Recept (anglicky)

https://cookieandkate.com/healthy-gingerbread-cookies/ – Recept (anglicky)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *