Chcete péct Cheesecake? Vyberte si jeden z těchto 5 receptů

Česká kuchyně je domovem plněných buchet a koláčů. S postupující globalizací se k nám ale dostávají i dezerty z cizokrajných kuchyní. Mezi takové patří i dnes tolik populární Cheesecake. Aby se vám neomrzel, můžete ho zkusit v těchto pěti úpravách.

Hledáte jednoduchý, levný a zároveň rychlý recept na něco sladkého, když vás přepadne mlsná, nebo k vám přijede nečekaná návštěva? V tom případě není nic lepšího než když se pustíte do lahodného Cheesecaku. 

Inspirovat se můžete některým z těchto 5 osvědčených receptů.

Klasický Cheesecake

Budete potřebovat: 150 g grahamových sušenek (rozdrcených), 70 g rozpuštěného másla, 50 g cukru; Na náplň: 904 g krémového sýra, 200 g cukru, 240 g plnotučné zakysané smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, 3 vejce

Než si připravíte vše potřebné, předehřejte si troubu na 177 °C. (Rošt si posuňte do střední pozice.) Mezi tím dejte do mixéru sušenky a rozdrťte je na co nejjemnější prášek. Potom vše nasypejte do misky s máslem a cukrem. Vezměte formu a do ní tuto směs stlačujte na dno a do výšky podél okrajů. (Směs můžete pro větší efektivitu utlačovat dnem sklenice.) Základ dejte péct na 8 minut do trouby. Po vytažení okolo formy omotejte pás hliníkové fólie.

Do mixéru dejte sýr, cukr, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a smetanu a vše spojte do kompaktní směsi. Nakonec postupně přidejte všechna vejce. Krém navrstvěte na základ. Formu s alobalem postavte do větší nádoby s horkou vodou a dejte společně péct do trouby na 55-70 minut. Po pečení otevřete troubu a nechte cheesecake chladnout ve vodě po dobu 60 minut. Nakonec ho vyndejte a nechejte ho kompletně vystydnout.

Nepečený Cheesecake

Budete potřebovat: 140 g grahamových krekrů, 5 lžic másla, ¼ hrnku cukru, špetku soli; Na náplň: 1 hrnek vysokoprocentní smetany, 225 g krémového sýra, ¼ hrnku zakysané smetany, 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu

V mixéru rozbijte krekry, máslo, cukr a sůl do pískovité směsi. Tu posléze namačkejte do připravené formy. Na pomoc si opět vezměte skleničku. V jedné misce si vyšlehejte smetanu. Ve druhé spolu spojte krémový sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Do této sýrové směsi přidejte vyšlehanou smetanu a vše přelijte na korpus. Uhlaďte cukrářskou stěrkou a dejte na (minimálně) 4 hodiny do chladu.

Veganský Cheesecake

Budete potřebovat: 1 hrnek vloček, ½ hrnku mandlí, ¾ hrnku neslazených kokosových vloček, 3 lžíce javorového sirupu, ¼ lžičky soli, ½ hrnku mandlového másla, ¾ hrnku kokosového mléka, 1 a ¼ hrnku cukru, 2 hrnky kešu ořechů (namočených přes noc), ½ hrnku kokosového oleje, 1 balení veganského krémového sýra, 3 hrnky zmrzlých malin

Dejte do mixéru vločky, mandle a kokosové vločky. Mixujte, dokud nedostanete jemnou strouhanku. Přendejte do mísy. Do ní nalijte javorový sirup a přidejte mandlové máslo a sůl. Když dostanete základ pro korpus, vymažte formu trochou kokosového oleje a začněte stlačovat strouhanku na dno a po stranách. Potom nalijte do rendlíku kokosové mléko, které osladíte ¾ šálku cukru. Nechte ho rozpustit a potom dejte tekutinu vychladnout. V mixéru rozemelte nasáklé kešu, mléko, kokosový olej a vanilku. Potom přidejte i veganský sýr. Na základ naneste krém a vše dejte na několik hodin do chladu. Maliny svařte s cukrem a nakonec jimi ozdobte vršek Cheesecaku.

Cappuccino Cheesecake

Budete potřebovat: 150 g grahamových krekrů, 3 lžíce cukru, 1 čajovou lžičku espressa, špetku soli, 4 lžíce másla; Na náplň: ¾ hrnku vysokoprocentní smetany, 2 lžíce espressa, 4 balíčky 225g krémového sýra, 1 a ¼ hrnku cukru, špetku soli, 1 lžíci vanilkového extraktu, 4 vejce, ½ hrnku zakysané smetany, čokoládové hoblinky a kávová zrna na ozdobu

Předehřejte troubu na 175 °C a obalte formu na Cheesecake do hliníkové fólie. Mezi tím dejte do mixéru grahamové sušenky. K nim přidejte cukr, instantní espresso a sůl. Vše společně rozdrťte a strouhanku pak dejte do misky. K ní přidejte rozpuštěné máslo. Základ korpusu stlačte do formy a dejte ji na 10 minut do chladu. Potom dejte formu do trouby a 10 minut pečte. Po jejím vyjmutí z trouby snižte teplotu na 160 °C. 

Na rendlíku zahřejte smetanu a dejte do ní uvařit rozpustnou kávu. V míse rozmělněte krémový sýr. Do něj přidejte cukr, sůl a vanilku. Zašlehejte zakysanou smetanu s espressem. Krém nalijte do středu korpusu a uhlaďte ho stěrkou. Formu položte do horké vody a vše dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Po dopečení nechte Cheesecake v otevřené troubě ještě 1 hodinu. Teprve pak ho dejte chladnout na vzduch. Před podáváním ho ozdobte čokoládou a několika zrnky kávy.

Bezlepkový Cheesecake

Budete potřebovat: 1 a ½ hrnku mandlové mouky, ¼ hrnku cukru, 4 lžíce másla, špetku soli; Na náplň: 4 balíčky 225g krémového sýra, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ hrnku zakysané smetany, 2 lžíce bezlepkové mouky, špetku soli, ovoce na ozdobení

Předehřejte si troubu na 175 °C. Mezi tím smíchejte mandlovou mouku, cukr, rozpuštěné máslo a sůl. Natlačte důkladně na dno formy a dejte péct na 15 minut do trouby. Po vyjmutí ven snižte její teplotu na 160 °C. 

V misce rozšlehejte smetanový sýr s cukrem. Po jednom přidávejte vejce. Směs dochuťte vanilkou a zakysanou smetanou. Nakonec přidejte mouku a sůl. Krém nalijte na vychlazený korpus. Formu obalte v hliníkové fólii a usaďte ji do nádoby s horkou vodou. Vše společně pečte 1 hodinu a 15 minut. Opět platí, že jakmile skončí doba pečení, nechte Cheesecake odpočívat 1 hodinu v otevřené troubě. Před podáváním vršek dortu ozdobte svým oblíbeným ovocem.

Jaký osvědčený recept na Cheesecake máte vy? Podělte se s námi o něj do komentářů pod článkem. 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *