Dokonalé recepty pro valentýnskou večeři

Aktualizováno redakcí 3. 2. 2020

Den svatého Valentýna máme spojený s oslavami lásky. Kromě romantických procházek, na které může být v půlce února trochu zima můžete vsadit i na doma připravenou valentýnskou večeři. Pojďte se spolu s námi mrknout, co můžete během chvíle uvařit.

Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A my s ním musíme chtě, nechtě souhlasit. Jídlo se už odedávna bere jako významná společenská událost, během které se upevňují mezilidské vztahy. Také se zvyšuje pocit osobního komfortu obou členů páru. (Stačí si vzpomenout, jak jste oba nerudní, když máte zrovna hlad.) S láskou uvařené jídlo je navíc ideální způsob, jak druhému ukázat, že vám na něm záleží.

Hráškové rizoto

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 110 gramů parmazánu
  • 450 g hrášku
  • 4 lžíce másla
  • 1 šalotku
  • ½ sklenice bílého vína
  • 1 citrón
  • 1 hrnek výhonků
  • 1 lžíci olivového oleje

Vařte hrášek v horké vodě po dobu 10 minut. Mezi tím na pánvi rozpalte máslo, opečte na něm nakrájenou šalotku, přidejte potřebné množství rýže a vše osolte. Do pánve nalijte víno a společně poduste. Než se tekutina odpaří, v mixéru rozmělněte 2 hrnky uvařeného hrášku.

Jakmile bude tekutina z pánve pryč, do rýže přidejte část vody z hrášku. Vždycky, než do ní přidáte další tekutinu, ta předešlá by se měla pomaloučku vstřebat. Až se vám bude zdát konzistence rýže dostatečně krémová, přidejte do ní rozmixovaný hrášek a vše duste zhruba po dobu 5 minut. Potom do rýže přidejte i zbylý (celý) hrášek. Rizoto dochuťte šťávou a kůrou z citronu, trochou másla, výhonky a nastrouhaným sýrem.

Gnocchi s rajčaty a bazalkou

Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 450 g sýru ricotta
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • ½ hrnku čerstvé bazalky
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ančovičky
  • 3 hrnky cherry rajčat

V misce si připravte těsto na gnocchi, tak, že smícháte ricottu s vaječným žloutkem. Do směsi opatrně přidejte 1 hrnek mouky, nastrouhaný parmezán, nakrájenou bazalku, muškátový oříšek a vše dochuťte solí a pepřem. Z ingrediencí poté vypracujte hladké těsto, které zasypejte ¼ zbylé mouky. Na pomoučeném plátu udělejte 4 menší bochánky a formujte z nich rolky. Ty, zakryté fólií, dejte na několik minut do chladu.

Než vám uběhne půl hodina, během které mají gnocchi odpočívat v ledničce, připravte si omáčku. Vezměte pánev, rozpalte na ní olej a dejte na ní opéct rozdrcený česnek s ančovičkami. Po zhruba třech minutách přidejte i nakrájená rajčata, sůl a pepř. Nakonec přidejte několik lístků bazalky. 

Po vyndání těsta z lednice ho nakrájejte na malé kousky, které budete vařit v horké osolené vodě po dobu 4 minut. Před podáváním gnocchi posypejte strouhaným parmazánem.

Čokoládová pěna

Na její přípravu budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 125 g tmavé čokolády
  • 10 g másla
  • 125 ml smetany
  • 35 g cukru

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte do pěny. Potom nalámejte čokoládu do misky, přidejte k ní malé množství másla a obě ingredience roztopte ve vodní lázni. Čokoládu nechte vychladnout. Vyšlehejte smetanu, dokud se na ní nezačnou dělat viditelné špičky. Vyšlehejte bílky spolu s cukrem.

Vezměte žloutky a nalijte je do vyšlehané smetany. Lehce zamíchejte a do směsi přilijte už téměř studenou, ale stále tekutou čokoládu. Při míchání opět postupujte velmi opatrně. Do čokoládové směsi také zapracujte vyšlehanou směs z bílků. Výslednou hmotu nalijte do sklenic a dejte chladit přes noc.

Máte nějaké vlastní oblíbené valentýnské recepty? Napište nám je do komentářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *