Aktualizováno redakcí 17. 12. 2018
Ingredience potřebné na polévku:
- 3 lžíce másla
- špetka soli
- 300 g pórku
- 1,5 l vody
- kostka masoxu
- muškátový květ
- 1 žloutek
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 dcl smetany
Očištěný a důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme jej na polovině dávky másla, zalijeme jej vodou, přidáme masox a pak jej vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a polohrubé mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme ji do polévky a najemno rozšleháme. Nakonec polévku okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále ji ještě vaříme. Do hotové pórkové polévky v úplném závěru vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už polévku nevaříme.
Jak udělat jíšku
Budeme potřebovat:
- 1-2 lžíce másla
- 1 lžíci hladké mouky
Jíška neboli zásmažka, se používá k zahušťování polévek a omáček. Podívejte se na jednoduchý recept na domácí světlou, máslovou jíšku. Na pánvi si necháme pomalu rozpustit máslo, přisypeme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme jemně zpěnit. Takto připravenou jíšku odstavíme z hořáku a použijeme ji do polévky a jiných pokrmů. Je dobré nedávat na zahuštění do polévky horkou, ale vychladlou jíšku.