Pórková polévka

Aktualizováno redakcí 17. 12. 2018

Ingredience potřebné na polévku:

  • 3 lžíce másla
  • špetka soli
  • 300 g pórku
  • 1,5 l vody
  • kostka masoxu
  • muškátový květ
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 dcl smetany

Očištěný a důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme jej na polovině dávky másla, zalijeme jej vodou, přidáme masox a pak jej vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a polohrubé mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme ji do polévky a najemno rozšleháme. Nakonec polévku okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále ji ještě vaříme. Do hotové pórkové polévky v úplném závěru vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už polévku nevaříme.

Jak udělat jíšku

Budeme potřebovat:

  • 1-2 lžíce másla
  • 1 lžíci hladké mouky

Jíška neboli zásmažka, se používá k zahušťování polévek a omáček. Podívejte se na jednoduchý recept na domácí světlou, máslovou jíšku. Na pánvi si necháme pomalu rozpustit máslo, přisypeme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme jemně zpěnit. Takto připravenou jíšku odstavíme z hořáku a použijeme ji do polévky a jiných pokrmů. Je dobré nedávat na zahuštění do polévky horkou, ale vychladlou jíšku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *