I muži prožívají rozchod: Fáze rozchodu u mužů

Aktualizováno redakcí 23. 11. 2023

Rozchod je velice nepříjemná situace, kterou minimálně jednou v životě zažil asi každý. Nejhorší je, že zatímco jedna strana stále věří, druhá se rozhodne, že už ve vztahu pokračovat nechce. I když jsou to většinou ženy, které vnímají rozchod hodně emotivně, nepříjemné reakce se nevyhýbají ani mužům. Pokud chcete vědět, čím si muž v průběhu rozchodu s vámi projde, pokračujte ve čtení.

Vztahy nejsou jednoduché. Zatímco televizní seriály a filmy nás přesvědčují o tom, že páry dovedou překonat všechny těžkosti během dvaceti minut, v reálném světě to takhle nefunguje. Pokud chce někdo dosáhnout oslavy diamantového výročí svatby, je potřeba na vztahu pracovat (a tím máme na mysli to, že na vztahu budete pracovat oba), a taky troška štěstí.

Hned na úvod také říkáme, že každý rozchod je jiný. Velice záleží na tom, kvůli čemu jste se rozešli a kdo koho nechal odejít. Je jasné, že pokud jste se rozešli v průběhu hádky, je možné, že to byl spíš omyl a v průběhu měsíce se k sobě zase vrátíte. Pokud šlo ale o nevěru, domácí násilí, manipulaci a o další škodlivé jevy, očekávejte spíš to, že rozchod bude (možná až na pár výjimek) trvalý.

Měla byste se cítit špatně kvůli tomu, že vy brečíte do polštáře a váš protějšek si chodí z večírku na večírek? Určitě ne! Níže vám vysvětlíme proč.

Fáze rozchodu u mužů

Není to vždy zvykem, ale velkou část rozchodů iniciují muži. Třeba kvůli tomu, že si v průběhu randění našli novou přítelkyni, se kterou chtějí být. Případně cítí, že je jejich partnerka omezuje v jejich osobním životě a nemohou se věnovat tomu, čemu by chtěli.

V průběhu rozchodu tedy muži poměrně často procházejí:

  • Fází ega (buď se neúměrně zvýší, nebo sníží)
  • Fází socializace (sex, večírky, hrňte to na mně)
  • Fází uvědomění (plné uvědomění si toho, že došlo k rozchodu)
  • Fází vzteku a smutku (zvlášť, pokud odmítnete komunikovat)
  • Fází akceptace
  • Fází naděje (možná by to šlo ještě spravit)
  • Fází úplného odchodu (k někomu dalšímu)

Ve své podstatě, pokud to byl muž, kdo rozchod inicioval, v prvních fázích o vás nebude chtít absolutně slyšet. Pokud se mu ozvete, bude vás buď ignorovat, nebo se k vám bude chovat hrubě. (Výjimkou jsou muži, kteří se snaží být po rozchodu zdvořilí. Takové chování ale může prohlubovat vaši bolest.)

Muži se chtějí v této fázi bavit a chtějí si užívat všeho, o čem se domnívali, že to ve vztahu s vámi dělat nemohou. I to se ale časem přejí. Zvlášť, když ve chvíli osamění dojde k uvědomění, že už nejste součástí mužova života.

Pokud jste zvolila taktiku nulového kontaktu (tedy, že se nepokoušíte s ex nijak komunikovat, nesledujete ho na sociálních sítích a neberete mu telefon, když vám náhodou zavolá), může se naštvat. Na druhou stranu, tímto způsobem ukazujete, že respektujete jeho rozhodnutí odejít a máte dostatek hrdosti, abyste žila svůj vlastní život. Díky tomu získáte v jeho očích respekt a zvýšíte tím svou šanci na to, že se k vám třeba jednoho dne vrátí. 

Jak prožívají rozchod muži?

Jaký je rozchod z mužské perspektivy? Jak už jsme dříve řekli, každý rozchod je individuální, ale obecně lze říci, že jde podstatou změnu v jejich životě, kterou doprovází nejen pocity konce, ale zároveň nového začátku (viz výše fáze rozchodu). Muži reagují různým způsobem podle své individuální povahy či míry závažnosti rozchodu. I oni však mohou přemýšlet nad tím, zda je vztah skutečně u konce, nebo jak se cítí jejich protějšek.

Co dělat, pokud ho chci zpátky?

Samozřejmě, ne všechny vztahy by se měly obnovovat. Hlavně ne ty, ve kterých byly nějaké opravdu zásadní problémy. (Domácí násilí, manipulace, nevěra…) V takovém případě je nejlepší, když muž odejde a necháte ho jít svou cestou. 

Pokud se nic takového ve vztahu nevyskytovalo, po rozchodu hlavně nedělejte scény. Ani se nesnažte druhého přesvědčit o tom, že udělal chybu, nebo že máte hodnoty, kvůli kterým by měl s vámi zůstat. Rozhodnutí protějšku akceptujte a se svými negativními pocity se svěřte kamarádkám a rodině. Před mužem si za každých okolností zachovejte dekorum. Ihned poté s mužem přestaňte komunikovat.

Obecně se doporučuje nekomunikovat minimálně 30 dní. Ne vždy je to ale dostatečně dlouhá doba na to, aby se vám ten, kdo se s vámi rozešel, ozval. Pokud je to tak i ve vašem případě, podle potřeby nulový kontakt prodlužte o dalších 30 dní. V průběhu tohoto času se věnujte hlavně sama sobě. V žádném případě muže nekontaktujte, dokonce ani ve slabé chvilce.

Pokud se vám muž ozve, nedbejte na to, jestli vám háže komunikační drobky (chybíš mi, myslím na tebe, nebo dokonce, že se chce bez vás zabít). Vždy reagujte jen na konkrétní návrhy. Muž se s vámi chce například v konkrétní den osobně sejít. Rozdíl mezi těmito dvěma věcmi je v tom, že v prvním případě nejde o žádný závazek k vám, muž vás kontaktuje jen kvůli vlastnímu egu. V druhém případě situace směřuje k nějakému reálnému posunu, ze kterého můžete těžit i vy.

Pokud se ex vůbec neozve, nedá se nic dělat. Vy si zachováte hrdost a získáte prostor, v průběhu kterého budete mít možnost potkat někoho jiného. (Dodáváme, že stejný postup platí i pro muže, které opustila žena.)

Jak zvládáte rozchody? Daří se vám překlenout negativní pocity a navázat s ex další kontakt, nebo už o sobě nechcete nikdy slyšet?

Zdroje informací

https://www.mensxp.com/relationships/break-ups/48271-7-stages-all-men-go-through-while-recovering-from-a-tough-breakup.html – 7 mužských fází rozchodu (anglicky)

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-mindful-self-express/201603/is-your-brain-breakup – Mozek v průběhu rozchodu (anglicky)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *