Aktualizováno redakcí 18. 12. 2018
Jaké jídlo uvařit muži k večeři? Mělo by být rychlé, chutné a obsahovat maso. Protein je nutný pro udržení svalů a podporu tvorby testosteronu. Jaká je rychlá večeře?
Maso je základ!
Kuřecí maso v negližé
Suroviny:
- 1 ks kuřecího masa – prsa
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka soli
- sušený česnek
- provensálské bylinky
- lžíce kečupu
- 50 g taveného sýra
- 100 g těstovin
- olej
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. K mouce přidáme sůl, česnek, bylinky a promícháme. Na pánvičce rozehřejeme olej, prsa naklepeme a obalíme. Pak osmahneme plátky z obou stran v oleji a odložíme je do tepla. Do pánve vlijeme rozmíchaný kečup v troše vody, necháme projít varem, přidáme tavený sýr, rozmačkáme vidličkou a povaříme. Snížíme teplotu, vložíme maso, necháme táhnout, až se chutě propojí. Těstoviny přelijeme omáčkou a přidáme porce masa. Servírujeme s čerstvou zeleninou.
Maso se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Suroviny:
- kuřecí nebo vepřové maso
- olej
- plnotučná hořčice
- smetana na vaření
- cibule
- 2 ks červené papriky
- sójová omáčka
- grilovací koření
- kari
- sůl
- mletý pepř
Maso nakrájíme na malé nudličky, okořeníme, ale kari dáme až do omáčky, aby nezhořklo. Orestujeme s pokrájenou cibulí, přidáme nakrájenou papriku, přilijeme trochu vody a dusíme, dokud není paprika i maso měkké. Zalijeme smetanou, přidáme hořčici, dochutíme kari kořením, sójovou omáčkou a případně dohustíme moukou rozšlehanou v mléce. Přílohou jsou hranolky nebo americké brambory a salát.
Vepřová kýta rytíře Fryduše
Suroviny:
- 6 ks řízků z kýty
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 0,5 lžička majoránky
- 0,5 lžičky pálivé papriky
- 0,5 lžičky sladké papriky
- 2 ks vajec
- 3 lžičky kečupu
- 4 lžičky rostlinného oleje
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme, přidáme přísady a důkladně promícháme. Do marinády vložíme řízky a necháme v chladu odležet 24 hodin. Naložené maso osmahneme na tuku asi 2 minuty z každé strany. Podáváme s topinkou nebo brambory, volským okem a zeleninovou oblohou.
Ale bez dobrého salátu to nejde
Pečené brambory se slaninou a sýrem
Příprava:
10 minut a 45 minut pečení pro 4 osoby
- 1 kg brambor
- 1 lžíce oleje či tuku na vymazání plechu
- 150 g slaniny
- 150 g plátkového sýra
- 200 ml kysané smetany
- hrst usekané pažitky
- sůl
Předehřejeme troubu na 200 °C. Brambory ve slupce omyjeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Plech potřeme tukem a rozložíme na něj brambory řeznou plochou nahoru. Pečeme asi 45 minut podle velikosti brambor. Chvíli před dopečením položíme na každou bramboru plátek slaniny a pečeme, dokud se slanina dokřupava nerozpeče. Nakonec přes slaninu dáme kousek sýra a dopečeme, až se sýr mírně roztaví. Zakysanou smetanu rozmícháme, osolíme a vmícháme do ní posekanou pažitku. Podáváme jako hlavní chod se zakysanou smetanou nebo jako přílohu.
Tortilla s kuřecím masem a zeleninou
Suroviny:
- 2 ks tortilly
- 250 g kuřecích prsou
- koření
- 1 salátová okurka
- 1 rajče
- ledový salát
- tatarská omáčka
Kuřecí maso restujeme na pánvičce asi 8 minut do měkka a posypeme kořením. Tortilu nahřejeme a potřeme tatarskou omáčkou. Ledový salát, rajče a okurku si nakrájíme na kostky, smícháme s masem, vložíme vše do tortily a zabalíme. Je to lehká večeře.