Kouzlo ricinového oleje

Trápí vás zjizvená pokožka, slabé řasy nebo padající vlasy? Pokud ano, měla byste do své kosmetické rutiny zařadit ricinový olej. Víte, jak ho správně používat, abyste z něj vytěžila maximum? 

Neexistuje žena, která by nechtěla alespoň trochu vylepšit svůj vzhled. Nejčastěji nás trápí padání vlasů, jejich pomalý růst i nevalná kondice našich řas. (Zvlášť, pokud dlouhodobě používáte prodloužené, nebo umělé.)  

Někdy ale zasáhne osud a tvář (či jiné části těla) vám zhyzdí jizvy po operaci, úrazu či akné. Ve všech těchto případech se vám budou hodit blahodárné účinky ricinového oleje. 

Účinky ricinového oleje 

Ricinový olej má v kosmetice široké spektrum využití. To z něj dělá věrného pomocníka žen všech věkových kategorií.  

Ricinový olej pochází ze semen cizokrajné rostliny s názvem Ricinus communis. (U nás je známá jako Skočec obecný.)  

Mezi jeho hlavní benefity patří: 

  • Antiseptické účinky 
  • Protizánětlivé účinky 
  • Vysoký podíl hydratačních složek 

Také si dokáže poradit s léčbou některých kožních onemocnění. Při dlouhodobém používání také výrazně zvláčňuje a hydratuje pleť. Podle všeho má velmi dobrý vliv i na rychlejší regeneraci kůže a sjednocování jejích rozdílných tónů. Zároveň není komedogenní (neucpává póry), takže ho mohou používat i ženy, které mají sklon k tvorbě černých teček a akné. 

Než po něm ale sáhnete, nejprve vyzkoušejte, zda na něj nemáte alergii. Nejlépe se hodí, když ho aplikujete na vnitřní stranu zápěstí. Pokud se vám na tomto místě objeví do 24 hodin vyrážka, budete se ho muset bohužel vzdát. 

Na co všechno ho můžeme použít 

Jak už bylo řečeno v několika předešlých odstavcích. Použití ricinového oleje je velmi bohaté.  

Ricinový olej se používá: 

  • Na vlasy 
  • Na řasy 
  • Na jizvy 
  • Na pleť (jako kosmetický olej) 
  • Na odlíčení 
  • Jako projímadlo (to ale není vědecky potvrzeno) 
  • Při výrobě některých léků 
  • V potravinářském průmyslu 
  • Jako mazivo (do aut atd.) 

Zajímavostí je, že se ricinový olej v minulosti používal i k mučení (vojáků a vězňů) a trestání (dětí).  

Zkušenosti 

Nejhlasitěji pro používání ricinového oleje hovoří zkušenosti žen, které ho už měly šanci vyzkoušet.  

Ty, které byly s jeho aplikací spokojené říkají, že: 

  • Odstraňuje jizvy 
  • Podporuje růst řas 
  • Zlepšuje kondici nehtů 
  • Napomáhá růstu vlasů 
  • Zahušťuje obočí 
  • Zlepšuje hydrataci kůže 
  • Zamezuje vypadávání vlasů 
  • Pečuje o pleť, která je náchylná k akné 
  • Zmírňuje ekzémy 
  • Zklidňuje pleť 
  • Se po něm méně mastí vlasy (když se aplikuje jako zábal) 
  • Regeneruje vlasy 
  • Se dá použít na odlíčení 

Pokud se rozhodnete použít ricinový olej na obočí a řasy, stačí, abyste ho nanesla na vatovou tyčinku. Tou pak přejeďte řasy i obočí. Případně ho lze na obě místa aplikovat prstem. 

Co se týče vlasových zábalů, ricinový olej stačí nanést na konečky, případně i do délek. Jde ho použít i jako několikahodinový vlasový zábal, který posléze umyjete šampónem. Vlasy by pak měly být lesklejší, pevnější a měly by i rychleji růst. (Zvlášť, pokud ho aplikujete i k vlasovým kořínkům.) 

Ricinový olej ale můžete dát i na odlíčenou (a navlhčenou) pleť. Pak funguje jako klasický pleťový olej. Také ho můžete použít na odličování pleti na cestách. (Případně jako běžný přípravek na odlíčení.) 

Jeho účinky oceníte i při odstraňování jizev. Na vatový tampón, nebo na prst naneste trochu oleje a jím potírejte jizvu do té doby, dokud se viditelně nezmenší. 

Máte s účinky ricinového oleje nějakou osobní zkušenost? Napište nám ji do komentářů. 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *