Pečená květáková rýže – zdravá alternativa ke klasické rýži [recept]

Usilujete o zdravý životní styl nebo chcete zhubnout přebytečná kila? Vyzkoušejte květákovou rýži, zdravější alternativu k té klasické, která vám ušetří kalorie navíc! Budete překvapeni, jak skvělé chutná a kolik pokrmů z ní můžete připravit.

Zázračná květáková rýže

Květáková rýže je ideálním řešením pro všechny, kteří hledají způsoby, jak zlepšit své stravovací návyky, aniž by se museli vzdát oblíbených jídel. Obsahuje totiž mnohem méně sacharidů než ta klasická, což z ní dělá ideální variantu pro hubnutí nebo pro ty, kteří drží nízkosacharidovou dietu, známou také jako Keto dieta, ve které se prodává právě i Keto květáková rýže. Kromě toho, že je tato rýže zdravá a dobrá, s ní vykouzlíte i mnoho receptů. Květáková rýže vlastně není nic speciálního, jednoduše se jedná o nasekaný nebo nastrouhaný květák na malé kousky, které svou velikostí a vzhledem připomínají zrnka rýže. Jednou z jejích hlavních výhod je však nízký obsah kalorií a sacharidů, díky čemuž ji můžete konzumovat zcela bez výčitek. Naopak je velice zdravá, obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny, která je klíčová pro správné trávení a pocit sytosti. Jedná se tedy o zdravou alternativu k tradiční rýži. Navíc je velice jednoduchá na přípravu a použít ji tak můžete jako základ jídla i jako přílohu. Lze ji restovat, péct, smažit nebo podávat syrovou, fantazii se ve vaší kuchyni meze nekladou.

Recept na pečenou květákovou rýži

Tento recept je skvělou volbou pro rychlou, zdravou a nízkosacharidovou večeři, která vás zasytí, dodá vám potřebné živiny bez nadbytečných kalorií a sacharidů. Pojďte si jej vyzkoušet i vy. Na recept budete potřebovat:

  • 1 střední květák
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z ½ citronu
  • Sůl, pepř
  • Mletý česnek, sušené oregano, bazalku
  • Parmazán (volitelné)

Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a připravte si pekáč vyložený pečícím papírem. Květák omyjte, rozdělte na růžičky, které následně nastrouhejte nebo nasekejte v kuchyňském robotu na kousky, které připomínají zrnka rýže. Nasekaný květák přendejte do velké mísy a smíchejte s olivovým olejem a kořením. To můžete zvolit sami podle sebe nebo dle receptu. Květáková směs by měla být dobře obalená. Rozložte ji na plech v tenké vrstvě a pečte 25 minut, dokud květák nezměkne. Během pečení jej promíchejte, aby se krásně opekl. Pro pikantnější chuť pak květák pokapejte citronovou šťávou a posypte parmazánem. Tento krok můžete vynechat, či ji dochutit dle svého nápadu. Rýži můžete podávat jako hlavní jídlo, sypání do polévky nebo jako přílohu k masu či rybě.

Připravte si ji doma a objevte, jak jednoduché může být vaření chutných a zdravých pokrmů!

Zdroje

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *