Recepty na zdravé jablečné muffiny, které hned zmizí z talíře

Jablka u nás rostou každý rok, takže je oproti našim předkům nepovažujeme za luxusní zboží. Naopak nám často hnijí nevyužité v některé z přihrádek ledničky. Protože by byla velká škoda je jen tak vyhodit, povíme vám, jak z nich vykouzlíte dokonalé, zdravé a vláčné jablečné muffiny.

Jablka jsou sezónní ovoce, ale díky dovozu je na pultech obchodů vídáme celý rok. Vzhledem k tomu, jak moc jsou pro nás dostupné si jich čím dál méně vážíme. (Například oproti módnímu avokádu, nebo exotickým plodům acai.) 

Pravda je ale taková, že pokud víte, jak je máte zpracovat, dokážete s nimi udělat hodně parády. Nejen ve štrůdlu, nebo v kompotu, ale i ve formě úžasně vláčných ovocných muffinů.

Pokud nevíte, jak přesně byste je měla udělat, vyzkoušejte některý z těchto osvědčených receptů.

Zdravé jablečné muffiny

Budete potřebovat: 1 a ¾ hrnku celozrnné mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, ½ lžičky soli, 1 hrnek nastrouhaných jablek, 1 hrnek jablek nakrájených na malé kostky, ⅓ hrnku olivového oleje, ½ hrnku medu, 2 vejce, ½ hrnku bílého řeckého jogurtu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci cukru na posypání

Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si těsto. To uděláte tak, že dáte do misky mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Sypké ingredience pořádně zamíchejte do sebe a přidejte k nim nastrouhaná a na kostky nakrájená jablka. 

V jiné misce spojte olivový olej s medem. Přidejte obě vejce a vanilkový extrakt. Vyšlehanou směs spojte se suchými ingrediencemi v jiné míse a vše důkladně spojte do kompaktního těsta. Vymažte si formičky a těsto do nich rozdělte, tak, aby ho všude bylo stejně. Vršek muffinů ozdobte cukrem a dejte je péct na 13-16 minut do trouby.

Jablečné muffiny se skořicí

Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 2 lžičky skořice, 2 hrnky najemno nakrájených jablek, ½ hrnku másla pokojové teploty, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, ½ hrnku mléka; Na polevu: ½ hrnku rozpuštěného másla, ¼ hrnku krupicového cukru, ¼ hrnku skořice

Předehřejte troubu na 190 °C a začněte připravovat těsto. V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a skořicí. Trochu mouky si odložte bokem a obalte v ní jablka. V další misce rozšlehejte máslo s cukrem a do této směsi posléze zašlehejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt. Hned na to na střídačku přidávejte mléko a mouku. Úplně nakonec si nechte jablka, která zamíchejte ručně. (Nebudou se vám lepit na metličky robota.) Těsto stejnoměrně rozdělte do vymazaných formiček a dejte je péct na 30 minut do trouby.

Mezi tím si připravte polevu, kterou připravíte z rozpuštěného másla. (Cukr a skořici nechte smíchané stát bokem.) Po vytažení muffinů z trouby je potřete máslem a poprašte je směsí cukru a skořice.

Přejeme vám dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *