Dalmatské čufty [recept]: Vydatný pokrm z mletého masa

Masové kuličky jsou sázkou na jistotu. Zvlášť, pokud potřebujete uspokojit i menší strávníky, kterým nechutná vše, co jim položíte na talíř. Pokud vám dochází inspirace, můžete vyzkoušet jednoduché, ale zároveň velmi chutné Dalmatské čufty. Jak na ně? Na to se podíváme níže.

Skoro každý národ má ve svém jídelníčku alespoň jedno jídlo, které se připravuje z mletého masa. Kvůli praktičnosti a rychlosti přípravy ho mnoho z nich dělá buď ve formě kuliček (Itálie, Švédsko) nebo ho naopak připravují ve tvaru šišek. Právě to je případ Dalmatských čuftů, které si získaly velkou oblibu v mnoha českých domácnostech.

Pokud o tomto pokrmu slyšíte dnes poprvé, níže se podíváme na to, co všechno budete při jeho přípravě potřebovat a jak přesně ho máte uvařit.

Dalmatské čufty

Budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa (podle preferencí)
  • 2 konzervy drcených rajčat
  • 1 cibuli
  • 1 rohlík (klidně starší, ale ne tvrdý)
  • 1 vejce
  • 3 sterilované okurky
  • 1 menší konzervu s hráškem
  • 1 zelenou papriku
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • olej

Začněte základem, kterým je mleté maso. Jakmile ho vyndáte z obalu, dejte ho do větší mísy spolu se solí a pepřem a důkladně ho zamíchejte. Následně k němu přidejte na drobné kousky nakrájený rohlík, který se předtím namočil do malého množství vody nebo mléka. (Důležité je, aby se z pečiva vymačkala přebytečná tekutina.) Následně z této směsi udělejte v lehce navlhčených rukách menší šišky.

Než budete dělat něco dalšího, dejte do většího hrnce dostatek oleje a šišky na něj dejte opéct ze všech stran. Jakmile se tak stane, vyndejte je kleštěmi ven na talíř a do hrnce dejte najemno nakrájenou cibuli, rajčata z plechovky a koření. Poté přidejte zpět maso a společně duste po dobu 30 minut.

Aby měly čufty výraznější chuť, asi 10 minut před koncem vaření přidejte do hrnce nakrájenou papriku. Klidně může být i na větší kousky.

Těsně před podáváním vyndejte ven koření a do omáčky dejte smetanu, nakrájené okurky a hrášek (bez nálevu). Ještě ji nechte krátce projít varem a můžete podávat.

K tomuto jídlu se nejlépe hodí uvařená rýže, ale můžete ho jíst i s čerstvým nakrájeným chlebem. Vzhledem k tomu, že jde o rychlovku, které na jeden zátah uděláte hodně, klidně si ji můžete vzít na chatu nebo vám vytrhne trn z paty ve chvíli, kdy se vám zrovna nechce nic moc vařit.

Máte s vařením čuftů nějakou zkušenost? Případně, znáte nějakou variaci na tento známý recept, kterou by měly další ženy vyzkoušet? Pokud ano, budeme rádi, když nám vše napíšete do komentářů pod článkem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *