Kouzlo bylinkových čajů

Čaj si dá alespoň jednou za čas rád každý. Hodí se ho pít při společenských setkáních i po práci, kdy se postará o potřebné uvolnění a odplavení pracovního stresu. Bylinkové čaje jsou ale vhodné i pro léčbu nejrůznějších nemocí. Které to jsou se dozvíte v následujícím článku. 

Nemusíte být členkou anglické aristokracie, abyste mohla využívat všech výhod, které vám čaj přináší. Konzumovat ho můžete sama, ale i se svým partnerem, maminkou či třeba s vaší nejlepší kamarádkou. Chutnat vám bude v otlučeném hrníčku, ale stejně tak i ve značkovém porcelánu, který vytahujete jen při speciálních příležitostech. 

Výhodou je, že si čaje můžete vybírat i podle nálady. Když se chcete zahřát, vyhovovat vám budou čaje s čili, pepřem, lékořicí či skořicí. K projasnění mysli se nejčastěji používá kvalitní zelený nebo bílý čaj. Mnohdy ho ozvláštňují i méně obvyklé ingredience, jako je třeba jasmín, zázvor nebo květy třešně. 

Čaj vám může v některých ohledech pomoci i s řešením velké spousty zdravotních obtíží. Je ale jasné, že si nejspíš nepamatujete všechny rady z babiččina starého receptáře. Proto vám malého průvodce přinášíme my. Tak po něm můžete sáhnout kdykoliv to bude potřeba. 

Víte, které čaje vám mohou pomoci zlepšit váš zdravotní stav? 

Proč pít bylinkové čaje? 

Čajů existuje velmi široké spektrum. Ten svůj si nejčastěji vybíráte nejen podle chuti, ale také podle nálady a aktuálního ročního období. Někteří lidé si vybírají čaje i podle toho, jaké účinky se po jejich pití dostaví. 

Obecně čaje dělíme na: 

  • Černé 
  • Zelené 
  • Bílé 
  • Ovocné 
  • Bylinkové 

Kdybychom chtěli zabrousit ještě hlouběji, mohli bychom zmínit třeba ještě čaje jako je Oolong, Pu-erh, Rooibos nebo třeba Honeybush 

Co se týče kvality, tu vám poskytnou více méně všechny čaje kromě ovocných. U nich záleží hlavně na chuti a sladkosti než na jejich účincích.  

Někteří lidé tvrdí, že méně kvalitní čaje jsou všechny, mimo hlavní čajové odrůdy (černé, zelené a bílé). Teoreticky je to pravda, jelikož bylinné čaje se nevyrábí z čajových lístků, ale především ze sušených částí jiných rostlin. To ale neznamená, že by jim to nějak ubíralo na jejich kvalitě. Bylinné čaje totiž mohou mít výrazně lepší účinky na nějaký z vašich zdravotních problémů. 

Účinky pití čaje 

Jak už bylo řečeno, pití čaje má mnoho zdravotních benefitů. Samozřejmě, je potřeba k celé věci přistupovat s vědomím toho, že ne každý čaj umí vykouzlit to samé. 

Pitím čajů můžete dosáhnout: 

  • Rychlejšího metabolismu 
  • Detoxikace 
  • Prevence kardiovaskulárních chorob 
  • Prevence některých druhů rakoviny (žaludku, střev…) 
  • Přiměřené hydratace organismu 
  • Prevence onemocnění cukrovkou 
  • Snížení rizika onemocnění nervového systému 
  • Snížení hladiny cholesterolu 

A mnoha dalších pozitivních věcí. 

Za rychlejším metabolismem a detoxikací stojí hlavně kvalitní zelené čaje. Hladinu cholesterolu vám naopak upraví Pu-erh a Oolong. O ochranu srdce a o boj s volnými radikály se postará i chuťově jemný bílý čaj 

Černý čaj vás zase zaručeně postaví na nohy, protože má ze všech uvedených největší množství teinu, který má podobné účinky jako kofein. Oproti kávě je však uvolňování teinu postupné, takže nezpůsobuje výrazné výkyvy hladiny energie v průběhu dne. Černý čaj může taktéž pomoci s bojem proti rakovině. 

Když se nyní zaměříme přímo na sypané bylinkové čaje, mezi nejoblíbenější patří: 

  • Heřmánkový 
  • Mátový 
  • Mateřídouškový 
  • Maliníkový 
  • Bezový 
  • Ibiškový 
  • Kopřivový 
  • Šípkový 

Ozdravné účinky čaje 

Co když vás ale už nějaký zdravotní problém trápí? A co když se navíc nejedná o problém, který by šlo vyřešit mávnutím kouzelného proutku? Nic se neděje. Existují čaje, které mají sílu vám navrátit pohodu i zdraví. 

Nejlepší bylinkový čaj na kašel je bezesporu čaj z čerstvého zázvoru. Když ho ještě doplníte o lžičku medu a plátek citrónu, uvidíte, že nachlazení raději samo odejde co nejdříve. Dobrou alternativou k tomuto čaji může být i čaj z lékořice, tymiánu či heřmánku. 

Pány a dámy ale může potrápit i dna. Toto onemocnění dnes nebývá tak obvyklé (také se jí jinak říká nemoc králů) a častěji postihuje právě muže, kteří k ní mají mnohem větší sklon. (I když jsou mezi námi dámy, které jí trpí též.) 

Nejlepší bylinkový čaj na dnu je opět zázvorový čaj. Jistou účinnost na tuto nemoc může mít i čaj z nasbíraných kopřiv. Kdo se na to moc necítí, ten určitě rád vyzkouší čaj z pampelišek. 

Myslíme ale i na pány a jejich zdravé pohlavní ústrojí. Po dlouhý čas jsou hrdinové, které nic netrápí. Jakmile ale přijde období středního věku, začínají se u nich projevovat problémy spojené s prostatou. A ty muži nesou ve většině případů opravdu těžce. 

Čaje a bylinky na prostatu, které mohou vašemu muži pomoci jsou: 

  • Slivoň africká 
  • Serenoa plazivá 
  • Orbignya speciosa (babassu) 
  • Kopřiva 
  • Dýňová semínka 
  • Zelený čaj 

Právě zelený čaj se na problémy s prostatou doporučuje velmi často. A vlastně to není žádné překvapení, když vezmeme v úvahu, kolik dobrých vlastností tento čaj v jiných případech má. 

Pánové by se také měli zaměřit na zlepšení svého životního stylu. To znamená nejen aktivní pohyb, dostatek spánku a vhodný pitný režim, ale i větší podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku. Nejvíce se doporučuje konzumace červeného zelí, mrkve a meruněk. 

Servírování čaje 

Správně připravený a servírovaný čaj by měl být potěchou nejen pro oko, ale i pro vaše chuťové pohárky. 

Základem dobrého čaje je vhodně vybraná směs. Obecně platí, že kvalitnější jsou čaje sypané a lístkové než ty, které si koupíte porcované v sáčcích. Proto se zamyslete i nad tím, zda si nepořídíte praktické čajítko 

V případě, že si chcete čaj dopřávat v průběhu celého dne, lepším řešením je koupě konvice s ocelovým sítkem, do kterého nasypete čaj a necháte ho několik minut louhovat ve vodě. Nebudete pak muset vařit vodu kvůli každému šálku zvlášť. 

Vhodné je i podávání čaje v tom krásném porcelánu od vaší babičky, na který se jinak během roku práší. (Není důvod, proč byste ho nemohla používat normálně.) 

Čaj se zpravidla zalévá horkou vodou (pokud není na obalu uvedeno jinak) a nechává se louhovat po dobu 3-15 minut. Doba louhování se liší podle druhu čaje i podle výrobce. 

Během pití by čaj neměl být úplně vroucí. Naopak ho nechte trochu vychladnout. Bylo totiž prokázáno, že pitím příliš horkého čaje můžete zapříčinit vznik rakoviny jícnu. A to rozhodně není ani trochu příjemné. 

Nakonec už jen stačí hodit nohy nahoru a užívat si zasloužený klid. 

Máte svůj oblíbený bylinkový čaj? Napište nám do komentářů. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *