Bublanina 6x jinak

K létu neodmyslitelně patří hojná sklizeň ovoce. Toho ale může být víc, než kolik ho dokážete reálně sníst. I když vás mnohdy nic nestálo, je vám líto ho jen tak bez užitku vyhodit. Právě v tento moment přichází na scénu tradiční česká kuchyně, do které patří i tolik oblíbená bublanina. 

Milujete sladké dezerty a každoročně nasbíráte i několik kilogramů nejrůznějšího ovoce? Pak jistě víte, že česká kuchyně je v tomto ohledu velmi vděčná. Než, abyste nezkonzumované přebytky vyhodila, během chvíle z nich upečete koláč, nebo uvaříte několik ovocných knedlíků. Klasikou a zároveň spásou českých kuchyní je také bublanina, která je tradiční letní stálicí. 

Protože ale jíst pokaždé stejnou bublaninu může být časem trochu nuda, přinášíme vám tipy na 6 nejzajímavějších receptů. 

Jahodová bublanina 

Budete potřebovat:300 gramů PH mouky, 150 g cukru moučka, ½ balení prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 10 lžic oleje + stejné množství mléka, 3 vejce, 2 lžíce cukru krupice, špetku kyseliny citronové, špetku soli 

Postup 

Oddělte žloutky a bílky. Do žloutku poté přidejte vanilkový cukr a všechen cukr moučka. Poté na špičku nože naberte trochu kyseliny citronové a zamíchejte ji do připraveného základu. Poté postupně přimíchejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Aby směs nebyla příliš suchá, přidejte do ní 10 lžic oleje a 10 lžic mléka. Nakonec, bílky vyšlehejte se solí do hustého sněhu, který zapracujte co nejjemněji do těsta, aby bylo vláčné a lehké. 

Když máte hotovo, vymažte plech a vysypte ho moukou, aby šla bublanina po pečení lépe ven. Jakmile budete mít těsto nalité a dostatečně srovnané (za pomoci cukrářské stěrky či příborového nože), začněte na něj pokládat omyté a nakrájené jahody, které můžete lehce obalit v mouce. Poté pečte na 180 °C zhruba půl hodiny. 

Borůvková bublanina 

Budete potřebovat:435 g PH mouky, 300 g krupicového cukru, 150 ml oleje, 150 ml mléka, 6 vajec, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru, borůvky (množství závisí na tom, kolik jich můžete uvolnit) 

Postup 

Do misky vložte vanilkový cukr, cukr krupici, citronovou kůru a vejce a za pomoci mixéru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mezi tím do misky postupně přidávejte olej, mléko, mouku a prášek do pečiva.  

Jakmile je těsto na bublaninu hotové, stejně jako v předchozím případě vymažte a vysypejte plech moukou, nalijte na něj těsto a položte na něj veškeré ovoce. Vše pak pečte na 180 °C, opět po dobu půl hodiny. 

Třešňová bublanina s drobenkou 

Budete potřebovat: 250 ml šlehačky, 2 menší skleničky cukru moučka, 3 sklenice PH mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, citronovou kůru, 1 lžíci oleje; PH mouku, vanilkový cukr, máslo; třešně 

Postup 

Vyšlehejte vejce s oběma cukry a citronovou kůrou a pomalu do směsi přidejte olej, polohrubou mouku, prášek do pečiva a šlehačku. Mezi tím si v jiné misce připravte drobenku z polohrubé mouky, vanilkového cukru a másla. (Neuvádíme přesné množství, protože je velmi individuální.) Na vymazaný plech poté nalijte těsto, poklaďte na něj omyté a nakrájené třešně a vše zasypte hojným množstvím drobenky. Vše pečte na 180 °C zhruba 30 minut. 

Malinová bublanina s jogurtem 

Budete potřebovat:500 g bílého jogurtu, 500 g PH mouky, 2/3 jogurtového kelímku cukru krystal, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, maliny 

Postup 

Nejprve do misky vyklepejte jogurt, abyste do kelímku mohla odměřovat další ingredience. Odměřte cukr, mouku, přidejte prášek do pečiva a obě vejce. Vše vyšlehejte do hladké hmoty, kterou nalijte na důkladně vymazaný plech. Nakonec navrch přidejte maliny obalené v malém množství mouky. Vše pečte na 200 °C po dobu cca 20 minut. 

Ostružinová bublanina z hrnečku 

Budete potřebovat: 2 hrnky PH mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ½ hrnku oleje, ostružiny 

Postup

Odměřte si mouku, do které přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, vejce, mléko a olej. Jakmile vám vznikne hladké a nadýchané těsto, nalijte jej na vymazaný plech a na jeho vršek poskládejte omyté ostružiny, které lehce obalíte v mouce. Vše společně pečte po dobu cca 35 minut při teplotě 170 °C. 

Bublanina z hladké mouky 

Budete potřebovat: 250 g cukru, 100 ml vody, 100 ml oleje, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, rybíz 

Postup 

Vyšlehejte spolu cukr a vejce a postupně do směsi přidávejte vodu, olej a mouku s pečicím práškem. Poté, co vám vzniklo hladké kompaktní těsto jej nalijte na vymazaný plech. Na něj pak položte omyté kuličky rybízu, které ještě předtím obalte v malém množství mouky. Bublaninu pak pečte na 180 °C po dobu 20-30 minut. 

Přejeme vám dobrou chuť. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *